MAI MERITA SA FII IN ZIUA DE AZI JURNALIST?

Sa luam argumentele pe rand:

Din punct de vedere financiar
“Presa nu e un domeniu care sa ofere salarii fabuloase. E nevoie sa treaca ceva ani pana iti faci un nume si, eventual, obtii o functie, pentru a ajunge la un salariu decent, din care sa-ti poti permite ratele la un apartament si o masina mica ori pana iti poti permite sa faci o vacanta pe o plaja insorita la Mediterana sau Adriatica. Bineinteles, daca isi fac munca in mod onest. Sunt multe alte domenii in care se castiga mult mai bine, inca de la inceput, sau care au perspective mult mai tentante.

Statutul social
Exista aceasta iluzie a puterii pe care ar avea-o presa. Este reala doar intr-o anumita masura. In aceeasi masura in care esti respectat pentru ceea ce faci, pe atata desconsiderare si ura aduni. De cate ori nu ati auzit expresiile „scormonitori in gunoaie” ori, cea mai frecventa in ultima perioada, „presa e de vina”? De cate ori nu ati gandit sau ati folosit chiar dumneavoastra, cei care cititi acum, aceasta sintagma „presa e de vina”? „Presa e de vina pentru ca tinerii de astazi nu au educatie”, „presa e de vina pentru ca romanii nu merg la vot”, „presa e de vina ca a iesit Ion Iliescu presedinte”, „presa e de vina ca Traian Basescu e presedinte”, „presa e de vina, pentru ca nu a scris”, „presa e de vina, pentru ca a scris” si lista ar putea continua…

Presa, comunicarea, facuta responsabil si profesionist, poate fi o piedica impotriva acestei evolutii
Sau disolutii, mai exact. Presa poate informa despre starea reala a lucrurilor si poate pune in discutie idei si valori, care, ulterior, dupa dezbatere, sa fie acceptate ca valori comune. Valorile care definesc, in cele din urma, o comunitate. Cand prezinti o crima sau un viol, o spargere de banca ori un mare caz de coruptie, nu inseamna, automat, ca vrei sa faci rating sau audienta, ci ca prezinti o stare de fapt. Prin intermediul presei, specialistii pot afla, pot lua act si se pot exprima, oferind solutii sau idei de solutii la aceste probleme. Cand pui in discutie o decizie a Guvernului, a unui consiliu local ori a unui primar, cand critici, nu inseamna, din nou, ca o faci pentru audienta ori pentru ca „esti platit de opozitie”. Sunt convins ca, in cele din urma, cititorii vor „depista” presa al carei unic scop este audienta, implicit profitul, ori care reprezinta diferite grupuri de interese. Si o vor delimita de presa care si-a propus mai mult decat atat.

Acestea sunt cateva dintre motivele pentru care, nu-mi pot inchipui o societate fara presa, fara comunicare. Sunt convins ca, in ciuda premiselor deloc optimiste, anul 2009 nu va fi anul in care presa va muri. Dar va fi un an in care multe institutii de presa isi vor inchide portile. Deloc paradoxal, dumneavoastra sunteti cei care veti decide cine va rezista sau nu mai departe pe piata. Cumparand si citind presa, puteti hotari cine merita sau nu sa mearga mai departe. Sper ca in 2010, sa ne putem intalni din nou pentru a-i recompensa, macar moral, pe cei care au facut ceva pentru comunitatea locala. Daca nu, inseamna ca am gresit. Si viata merge inainte.

Nu trebuie sa fiti de acord cu ceea ce am spus, dar va rog ganditi-va la aceste lucruri.

Despre contact@geozamfir.ro