Cele 10 site-uri care au schimbat lumea

Suntem obisnuiti sa ne petrecem o parte din viata online. Avem site-uri preferate si oameni cu care ne place sa interactionam online. Citim, urmarim seriale TV, ne gasim partenerii sau visam cu ochii deschisi online. Internetul comprima spatiul, timpul si diferentele culturale si sociale. De cate ori ne-am intrebat totusi cum s-a ajuns astazi aici?

Daca ar fi existat un site despre care putem spune ca ar fi schimbat lumea pentru totdeauna, aceasta ar fi primul web-site creat de pionierul internetului, Tim Berners-Lee. A aparut pe online la 6 august 1991 oferind oamenilor ajutor in utilizarea proaspatului world wide web. Site-ul il puteti gasi arhivat aici.

GeoCities.com a fost primul site care a oferit o deschidere imensa: posibilitatea ca orice utilizator sa-si creeze propriul site. Oricine putea sa puna orice pe Internet. Gratuit. “A fost o vreme cand jumatate din utilizatorii internetului pareau sa fie pe GeoCities. Si nu cred ca am supraestimat” spune Rob ‘CmdrTaco’ Malda,fondatorul SlashDot.

Yahoo.com
va fi amintit pentru un singur lucru. Mai exact pentru motorul sau de cautare prin intermediul caruia un site ca Geocities nu ar fi avut cum sa fie gasit. Fondat in ianuarie 1994 de Jerry Yang si David Filo, doi absolventi ai Universitatii Standford, Yahoo! era un director de site-uri adunate manual. Pe vremea aceea Google nu era nici macar la stadiu de vis. Vremurile bune nu erau acolo insa ca sa ramana. Urma sa apara Alta Vista, apoi Google, lasand in penumbra Yahoo-ul.

Blogger.com. Daca GeoCities a deschis posibilitatea crearii de site-uri de catre oricine, Blogger a facut lucrurile mult mai simple in 1999. Oricine putea sa-si publice online jurnalul: ce a facut la pranz, ce a mancat si ce carti a mai citit. Cumparat in 2003 de Google, Blogger a continuat sa adune pagini peste pagini scrise de utilizatori, fara a se murdari cu HTML.

MP3.com a deschis in 1998 o alta perspectiva, fara de care astazi nu ar fi existat Napster sau iTunes. Mp3.com a popularizat formatul digital de muzica, oferind downloaduri de muzica de toate genurile.

eBay a fost creatia lui Pierre Omidyar care a fondat initial site-ul AuctionWeb. Site-ul isi propunea in 1995 sa transforme femeile casnice in adevarate afaceriste. Simplitatea este punctul forte, de geniu al site-ului iar sistemul de feedback este un exemplu briliant despre cat de bine colaboreaza comunitatile de pe Internet.

Amazon.com a fost fondat in 1994 de Jeff Bezos. Acesta a intentionat sa-l numeasca Cadabra, insa s-a razgandit in ultimul moment deoarece titulatura aducea cu “cadavru”. La lansare amazon vindea carti iar acum comercializeaza o gama extrem de larga de produse. In afara ca a popularizat vanzarile online, a mai adus ceva nou: review-urile utilizatorilor, de mare ajutor pentru cumparatori.

Hotmail.com a adus mailul gratuit pentru intreaga lume si mai ales accesibil de oriunde. A fost fondat in 1996 de Jack Smith si Sabeer Bhatia si a fost vandut pentru 400 de milioane de catre Microsoft.

You Tube a fost creat intr-un garaj de catre trei fosti angajati ai companiei Pay Pal si a zguduit industria TV. De aceea a fost achizitionat de Google pe suma de 1.6 miliarde de dolari. 10 ore de video sunt uploadate in fiecare minut.

(sursa: Mobime)

Despre contact@geozamfir.ro