Patroni de doi lei, ajunsi din neica-nimeni, ignora angajatii si statul roman! Vezi ce trebuie sa faci sa iti primesti salariul la termen!

O practica tot mai intalnita in Iasi, probabil in toata Romania, este cea de a produce bani pe spinarea angajatilor iar in momentul in care vine si ziua platii, ziua […]

O practica tot mai intalnita in Iasi, probabil in toata Romania, este cea de a produce bani pe spinarea angajatilor iar in momentul in care vine si ziua platii, ziua de salariu, sa te faci ca ploua.

Multi dintre patronii din Iasi isi bat joc de angajati. Dupa ce “negociaza” sume derizorii pe contractele de munca si fac un “pact” cu viitorii angajati sa ii plateasca eventual mai mult la negru si restul pe contractul de munca, nici macar atunci nu isi respecta oamenii care ii aduc profit. De fiecare data, luna de luna, acestia intirzie salariile din motivul “ca nu sunt bani” iar angajatii raman cu ochii in soare, de la cateva saptamani, pana chiar la cateva luni.

Ce prevedea Codul muncii in acest sens:

Capitolul 3 – Plata salariului (art.161-166)
Autor: Parlamentul Romaniei, adaugat in data de 24.03.2011

ART. 161
(1) Salariul se plateste in bani cel putin o data pe luna, la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.
(2) Plata salariului se poate efectua prin virament intr-un cont bancar, in cazul in care aceasta modalitate este prevazuta in contractul colectiv de munca aplicabil.
(3) Plata in natura a unei parti din salariu, in conditiile stabilite la art. 160, este posibila numai daca este prevazuta expres in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca.
(4) Intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.

Ce trebuie sa faci daca esti in aceasta situatie:

Cei care au restante de cateva saptamani sau luni la drepturile salariale pot face o reclamatie la Inspectoratul Teritorial de Munca Iasi, Strada Moara de Foc nr. 31, la mail: itmiasi@itmiasi.ro sau la telefon: 0232257100. Poate doar asa ii veti face mai responsabili si pe angajatorii dumneavoastra si vor realiza ca si angajatii au drepturi, nu numai obligatii!

Despre contact@geozamfir.ro