Marea bălăcăreală electorală a început. Oajdea despre Nichita: “E ca o vulpe nesătulă, cum vede o găină, cum sare pe ea”

Ieri a început oficial campania electorală, candidaţii la primăriile locale fiind pregătiţi de mai mult timp pentru lupta care se va da în luna următoare, până la alegeri. Toţi se […]

Ieri a început oficial campania electorală, candidaţii la primăriile locale fiind pregătiţi de mai mult timp pentru lupta care se va da în luna următoare, până la alegeri. Toţi se declară încrezători şi gata de bătălie.

Daniel Oajdea, candidat primăria Iaşi: “Nichita e ca o vulpe nesătulă, cum vede o găină, cum sare pe ea”

La Iaşi fiecare candidat se declară încrezător în forţele proprii. Daniel Oajdea, cel care se luptă pentru primăria Iaşi pe listele PP-DD, mizează pe programul său de guvernare locală, susţinând că este “cel mai bun”.

“Am cea mai bună echipă, am cel mai bun program şi sunt sigur că o să câştig”, a declarat Oajdea, adăugând că va organiza întâlniri regulate cu alegătorii ca să le explice şi să aleagă în cunoştinţă de cauză.

Mai mult, candidatul PP-DD a criticat activitatea primarului în funcţie, Gheorghe Nichita, spunând că are de dat multe explicaţii oamenilor şi spunând că este neserios. “Nu pot să nu-l critic. Ăsta joacă rol de bocitoare, se plânge mereu. Nichita trebuie să plece cât mai repede. E ca o vulpe nesătulă, cum vede o găină, cum sare pe ea”, a comentat Daniel Oajdea, adăugând că mizează pe incompetenţa primarului Nichita.

În ce priveşte mesajul transmis celorlaţi candidaţi, acesta le-a urat succes la toţi, mai ales în prezentarea programului, însă nu fără a le mai tăia din avânt. “Aveţi dreptul să speraţi, dar să ştiţi că tot eu o să câştig”, i-a avertizat el.

Un contracandidat de-al său, Nicuşor Păduraru, care este susţinut de PDL pentru primăria municipiului Iaşi, mizează pe o “campanie la firul ierbii”, cu întâlniri directe cu oamenii, “non-stop, de dimineaţă până seara”. Pedelistul crede că are un mare avantaj faţă de ceilalţi candidaţi.

“Vreau o ţară normală, nu una autistă. Eu nu mă duc să-i întreb ce nevoi au, eu le ofer soluţii. Am o pregătire profesională care mă califică, sunt integru, nu am nicio pată. Sunt unul dintre bloggerii activi şi aşa mesajul meu ajunge direct şi nefiltrat la oameni”, a spus Păduraru.

Referitor la contracandidaţii săi, Nicuşor Păduraru deja le-a pus o etichetă. “Îl ştiu pe Tudor Ciuhodaru de mai mulţi ani. Prefer să rămână în continuare la Urgenţe, că oamenii au mai multă nevoie de el la spital decât la primărie. Iar Oajdea…Oajdea e de domeniul senzaţionalului”, a adăugat candidatul PDL.

Cât pot cheltui partidele pentru candidaţi

Un plafon de 2.500 de salarii, adică 1.750.000 de lei este stabilit pentru fiecare candidat la funcţia de primar al unui sector ori al unui municipiu sau oraş. Primarii de comune sau candidaţii la funcţia de consilier local în consiliile municipiilor reşedinţă de judeţ şi în consiliile sectoarelor pot încadra cheltuielile în 30 de salarii minime, respectiv 21.000 de lei fiecare, în vreme ce limita pentru consilierii judeţeni sau în CGMB este de 50 de salarii minime brute fiecare, respectiv 35.000 de lei. 25 de salarii minime brute pe ţară, 17.500 de lei, este limita legală pentru fiecare candidat la funcţia de consilier local în consiliile municipiilor şi oraşelor, în vreme ce pentru fiecare candidat la funcţia de consilier local în consiliile comunale este o limită de 20 de salarii, respectiv 14.000 de lei. Pentru un candidat la primăria unei comune legea prevede o limită a cheltuielilor reprezentând valoarea a 30 de salarii minime brute, respectiv 21.000 de lei.

La localele din 2008, PDL, PSD şi PNL au avut potrivit raportărilor cheltuieli mult mai mari decât veniturile de campanie. Astfel, pedeliştii au rămas cu datorii de un milion de euro, cheltuind 7,5 milioane, la venituri de 6,5 milioane. PSD a rămas cu facturi neachitate de 2,5 milioane de euro, având venituri de 4,7 milioane şi cheltuieli de 7,2 milioane de euro. Liberalii au rămas cu datorii de 200 de mii de euro, având declarate venituri de 4,9 milioane şi cheltuieli de 5,1 milioane.

Despre contact@geozamfir.ro