Cât de profitabil este, în realitate, mandatul de parlamentar

Câştigă 48.000 de euro indemnizaţie în patru ani de mandat, dar li se pare totuşi profitabil să investească şi 100.000 de euro într-o lună de campanie electorală ca să-şi asigure […]

Câştigă 48.000 de euro indemnizaţie în patru ani de mandat, dar li se pare totuşi profitabil să investească şi 100.000 de euro într-o lună de campanie electorală ca să-şi asigure scaunul de deputat sau senator. Costurile unei campanii ca la carte ajung de regulă şi la 150.000 de euro, de trei ori peste pragul legal, sau chiar 300.000 de euro într-un colegiu, estimează consultanţii politici Sebastian Lăzăroiu şi Marian Trifu.

Investiţia este totuşi profitabilă. Statutul, influenţa, imunitatea vin la pachet cu mandatul. În plus, parlamentul s-a dovedit, în ultimii 20 de ani, o uşă dechisă către contractele cu statul ale firmelor cu spate politic, către fondurile europene, dar şi către numirile oamenilor de încredere în companii de stat, care rulează bani publici.

Bani pe masa partidelor pun până şi candidaţii cotaţi cu şanse zero să ajungă în Parlament. Oficial, fiecare trebuie să plătească o taxă de start. Dacă la PNL taxa de candidatură este de aproximativ 2.000 de euro, la ARD urcă la 3.000 de euro, iar la PSD ajunge la 5.000 de euro, au declarat pentru Gândul surse din partide.

Conducerile partidelor primesc de la candidaţi bani pentru campania naţională, sub formă de donaţii, contribuţia fiind stabilită de la centru.

Ghişe: “Asta întotdeauna se petrece, ce este surprinzător?”

Senatorul PNL, Ioan Ghişe, a declarat pentru Gândul că s-a prezentat la casieria partidului, unde a depus 8.000 de lei pentru campania naţională a liberalilor, cotizaţia fiind una obligatorie pentru orice candidat.

“Asta întotdeauna se petrece, ce este surprinzător? Campanie pe gratis se poate face? Cei 8.000 de lei pe care fiecare candidat îi dă la centru se cheltuiesc după cum stabilesc organele de conducere ale partidului. Banii intră în contul partidului, am primit chitanţă pentru ei, sunt donaţii pentru partid. Sunt bani primiţi de conducerea partidului pe bază de chitanţă, s-au depus la casierie. Vă pot prezenta chitanţa şi eu şi ceilalţi colegi”, a explicat pentru Gândul senatorul PNL, care va candida într-un colegiu din judeţul Braşov.

Citeşte materialul integral despre cât de profitabil este un mandat de parlamentar pe www.gandul.info.

Despre contact@geozamfir.ro