De ce mercador.ro devine olx.ro – Culisele unui rebranding ciudat si (poate) neinspirat

Site-ul de anunturi mercador.ro e prezent des in vietile noastre, fie prin foarte multe reclame de la TV, fie prin faptul ca noi sau prietenii nostri au obiecte de vanzare […]

Site-ul de anunturi mercador.ro e prezent des in vietile noastre, fie prin foarte multe reclame de la TV, fie prin faptul ca noi sau prietenii nostri au obiecte de vanzare acolo. Cu atat mai surprinzatoare e decizia de a schimba numele din mercador in olx.ro, care suna mai degraba a medicament sau a companie de curierat. Explicatia tine de strategia grupului sud-african Naspers care detine mercador si care a decis de la centru sa faca un rebranding in multe tari, fara a face studii locale pentru a vedea cum suna olx si daca e oportun sa faca modificarea. Numele OLX provine din expresia ‘online exchange’.

Echipa castigatoare nu se schimba, spune o vorba folosita des. Mercador.ro nu schimba echipa, dar schimba ceva la fel de important: numele site-ului care a aparut in multe reclame si pe care s-a comunicat extrem de mult in ultimii doi pe rima care spunea ca “pui anunt pe mercador si gasesti…cumparator”.

Acum, la noul nume “olx” e greu sa gasesti o rima “comerciala”, iar pe internet glumele spun ca “pui anunt pe olx si dai… chix”. Pentru utilizatorul de rand care vinde pe mercador o bormasina, un uscator de par sau un televizor schimbarea nu are sens, mai ales ca nici nu ar sti cum sa pronunte olx. Dar, vrand-nevrand va afla ca se pronunta (o-le-ics) fiindca noul nume va fi repetat de multe multe ori in spot-urile pregatite sa ia televizorul cu asalt.

De ce se schimba numele totusi? Grupul media sud-african Naspers detine din 2010 platforma online OLX al carui nume este folosit in 100 de tari. Romania nu era printre ele si intra acum alaturi de alte tari din regiune in acest “val” de rebranding care, se poate spune fara teama de a gresi, nu a tinut cont de sonoritatea numelui in tarile unde va fi aplicat si nu a tinut seama nici de cat de cunoscut era numele mercador.ro (in cazul nostru).

Conferinta de presa la care a fost anuntata schimbarea a fost speciala fiindca o buna parte dintre ziaristii prezenti au fost mirati de schimbarea intervenita in numele unui brand care a devenit cunoscut si, se poate spune, apreciat, din moment ce acum, spre exemplu, sunt 2,1 milioane de anunturi.

“Trecem printr-un proces de rebranding la nivelul grupului Naspers, proces care se intampla concomitent in mai multe tari: Polonia, Ungaria, Bulgaria, Belarus si Kazahstan. In fiecare din aceste tari sunt site-uri puternice si astfel ne alaturam celor peste 100 de site-uri de anunturi generaliste gratuite crae exista in toata lumea”, spune Cristina Gheorghitoiu, manager de business la olx.ro.

Compania spune ca in rest, toate lucrurile vor ramane neschimbate: userul si parola, anunturile active, termenii si conditiile, dar si gratuitatea.

Procesul de rebranding a inceput acum cateva luni, iar alte cateva luni de aici inainte pe pagina de start va fi prezent atat numele mercador.ro, cat si olx.ro.

Cititi mai multe pe Hotnews.ro

Despre contact@geozamfir.ro